Nietolerowane produkty a dieta
Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, jak dużej liczby zjadanych przez nas pokarmów nasze ciało nie lubi. Użyłem chyba zbyt słabego określenia. Nasz organizm pewnych produktów nie trawi, ponieważ ma na nie alergię. Tak, można mieć alergię, która nie objawia się zbyt mocno, ale zaburza proces trawienia. Możliwe są też różnego rodzaju zmiany na skórze, jak krosty bądź zaczerwienia. Zazwyczaj, nie znając ich przyczyny, staramy się po prostu przeczekać. Wszystkie te zmiany po jakimś czasie ustąpią same w momencie, w którym nieświadomie na pewien czas ograniczymy bądź wyłączymy z naszej diety pewne produkty. Zapominamy wtedy o dolegliwości, która nawraca, kiedy znów zaczynamy jeść na przykład gluten. I tak wkoło, ponieważ nie znając przyczyny, nie jesteśmy w stanie zapobiec objawom alergii. Dobrym pomysłem jest pobranie krwi i wykonanie badań na obecność konkretnych przeciwciał w naszym organizmie. Pokaże nam to, na które ze spożywanych produktów jesteśmy uczuleni i pozwoli bezpiecznie wyłączyć je z diety.