Dieta przy niedoczynności tarczycy
Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy, jednego z głównych gruczołów dokrewnych człowieka, wiążą się z poważnym zaburzeniem naturalnej, wewnętrznej równowagi w poziomie krążących w ciele hormonów. Niedoczynność tarczycy to schorzenie trudne do zdiagnozowania, objawiające się licznymi i dosyć niecharakterystycznymi symptomami, jednak zdiagnozowane, musi zostać poddane właściwemu leczeniu farmakologicznemu. Działaniem wspomagającym jest także stosowanie odpowiedniej diety, zapewniającej organizmowi dopływ szczególnie potrzebnych mu w takiej nietypowej sytuacji mikroelementów. Podstawowym zadaniem do wykonania jest przyspieszenie metabolizmu w ciele chorego – dieta może tego dokonać, jeśli będzie wystarczająco bogata w naturalny błonnik pokarmowy i płyny. Jadłospis wypada więc oprzeć na warzywach i owocach oraz warzywach strączkowych, które są bogate nie tylko w błonnik, ale też cenne dla chorych białko. Zapotrzebowanie na zdrowe tłuszcze zaspokoją zaś takie produkty jak chude mięso, ryby czy jajka.