Zdrowe jedzenie w sklepach
Fit jogurty, słodycze fit, napoje fit… Czy jedzenie, które sprzedaje się nam jako zdrowe, rzeczywiście takie jest? Mogłoby nam się wydawać, że im mniej kalorii widnieje w tabeli na etykiecie, tym lepiej dla nas. Nie do końca tak jest. Rynek żywności dietetycznej i funkcjonalnej bije kolejne rekordy, a ankietowani przez ośrodki badania opinii publicznej coraz częściej mówią, że kupują produkty dietetyczne oraz że zawartość cukru lub tłuszczu ma dla nich kolosalne znaczenie. Tymczasem hasła marketingowe bardzo często są mylące. Nie powinniśmy bowiem koncentrować się tylko na wartości kalorycznej, ale przede wszystkim na głównej myśli związanej ze zdrowym odżywianiem: im mniej przetworzony produkt i im mniej ingerencji chemicznej, tym lepiej. Trudno zatem do kategorii zdrowego jedzenia zaliczyć coś, co zostało syntetycznie o jakiś składnik wzbogacone, bądź jakiegoś składnika pozbawione. Sztucznie dodawane witaminy wchłaniają się dużo gorzej niż naturalne, zaś tłuszcz jest potrzebny, by niektóre z nich w ogóle mogły zostać przyswojone przez organizm… – to tyle, jeśli chodzi o sens manipulowania w jedzeniu.